Рішення апеляційного суду (28.08.2012)

Львівський апеляційний адміністративний суд 28 серпня 2012 року ухвалив залишити без задоволення апеляційну скаргу дружини забудовника Щур Орисі Іванівни, а Постанову Сколівського районного суду Львівської області від 13.09.2011 р. залишити без змін

Таким чином вступило в дію рішення Сколівського районного суду про визнання незаконними та скасування рішень сільської ради про зміну цільового призначення, дозволу на будівництво та державної реєстрації Державного акту права власності на земельну ділянку під будівництво площею 0,4093 га, що перебуває у власності Щур О.І.

Нагадаємо, що у червні 2010 року в підніжжі пам’ятки археології національного значення «Городище літописного міста Тустань» Михайлом Щурем здійснювалося будівництво, яке було зупинене та визнане незаконним рішеннями Сколівського районного суду. Для мирного вирішення конфлікту забудовнику надано іншу ділянку, проте він вирішив скористатися обома. У листопаді 2010 року для здійснення своїх планів М. Щур змінив русло потоку, що призвело до порушення проти нього кримінальної справи за статтею 298 Кримінального Кодексу України .

У діях М. Щура прослідковуються тенденції, що загалом становлять загрозу пам’яткам України. Так, з метою особистої наживи, забудовник здійснював будівництво, публічно ігноруючи приписи та вимоги зупинитися уповноважених представників управління охорони культурної спадщини, міліції, прокуратури, інспекції архітектурно-будівельного контролю; потайки (вночі) та без дозволів перекопав 40 метрів материкової породи, щоб таким чином разом зі струмком відсунути від своєї ділянки прибережну захисну смугу; порушив домовленості при спробі мирного врегулювання конфлікту.

Забудовника зупинено виключно правовими методами. Остаточною перемогою стало рішення суду за позовом прокуратури. Проте цьому передувала спільна клопітка праця: дії Державного історико-культурного заповідника «Тустань» доповнювалися зверненнями обласних та народних депутатів, громадським контролем, публічністю та активним висвітленням у засобах масової інформації. Сподіваємося, що цей випадок буде прецедентом, прикладом для поширення в Україні.

Ми очікували, що скасування незаконних рішень та надання забудовнику альтернативної ділянки під будівництво вичерпають конфлікт, і Державний історико-культурний заповідник «Тустань» зможе займатися властивою йому дослідницькою, реставраційною та культурно-просвітницькою діяльністю.

Проте забудовник Тустані перешкоджає роботі державного заповідника, незважаючи на рішення суду. Так, сьогодні він намагається зупинити розробку та затвердження проекту Детального плану території Державного історико-культурного заповідника «Тустань» – маніпуляціями «громадської думки», непублічними домовленостями, викривленням передбаченого законодавством порядку проведення громадських слухань.

Державний історико-культурний заповідник «Тустань» має на меті повернути ділянку забудовника зі зведеним фундаментом та змінене русло потоку до їх первісного вигляду та унеможливити будь-які незаконні дії щодо унікальної археологічної пам’ятки в майбутньому. Очевидно, що очікувати усвідомлення з боку забудовника на сьогодні безглуздо, тому необхідною є  жорстка позиція органів контролю та влади і підтримка Заповідника громадськістю, народними обранцями при пильній увазі журналістів.