Зміна русла потоку (29.11.2010)

Війна із забудовником Державного історико-культурного заповідника “Тустань” перейшла на новий етап. У ніч на друге листопада Щур Михайло Пилипович виконав масштабні земляні роботи зі зміни русла потоку Воронового на ділянці, що не є його власністю, у межах охоронних зон – на території пам’ятки археології національного значення “Городище літописного міста Тустань” – неподалік місця, де він у червні цього року здійснював незаконне будівництво.

Нагадаємо, що з 27 травня на земельній ділянці площею 0,4093 га, яка розміщена в с.Урич Підгородецької сільської ради Сколівського району Львівської області й перебуває у приватній власності гр. Щур Орисі Іванівни, її чоловік Щур М.П. здійснював незаконне будівництво готельного комплексу в комплексній охоронній зоні пам’ятки, незважаючи на приписи Управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації, працівників прокуратури та міліції.  За два тижні забудовник встиг повністю вирити котлован та звести фундамент з готових блоків. Лише 18 червня, після ухвали Сколівського районного суду та вручення її порушнику, будівництво зупинене, а техніка забрана з ділянки. Розпочався судовий процес.

Після цього Щур М.П.,  сільський голова Андрейків Богдан Миколайович та власники земель неподалік фортеці підбурюють селян до виселення Заповідника, Фестивалю та Музею історії Тустані, разом із ініціюють збори села для зміни охоронних зон пам’ятки.

Наприкінці червня відбулася нарада за участю керівництва району, села, заповідника та за участю забудовника з метою мирного вирішення конфлікту. Домовлено, що Щур М.П. розбирає та засипає фундамент, усі незаконні рішення скасовуються, а забудовнику виділяється нова, більша ділянка для будівництва у межах зони регулювання забудови Тустані. Головою Сколівської райдержадміністрації видано відповідне розпорядження, надано першівисновки на заяву Щур О.І.

Серед  порушень, виявлених перевірками прокуратури, екологічної та держземінспекцій, зокрема було розміщення земельної ділянки Щур О.І. у прибережній захисній смузі струмка – менше, ніж 25 м. Для виправлення цього обмеження Підгородецька сільська рада на чолі з головою п.Андрейківа Б.М. свідомо погоджує для Щура М.П. зміну русла потоку в Заповіднику. Не маючи належно оформлених дозволів, Щур М.П. виконує земляні роботи вночі – щоб отримати необхідні 25 метрів між ділянкою та водоймою, відсунувши прибережну захисну смугу. Правопорушник виправдовується тим, що “вода підмивала берег” та “пустив потік старим руслом” – зрізавши гребінь материкової породи 30 метрів завдовжки та 8 заввишки. Тепер Щур М.П., оминувши всі домовленості з мирного вирішення конфлікту, вже сьогодні претендує і на нову,  і на стару земельні ділянки.

Проведені незаконні земляні роботи виконувалися на земельній ділянці за межами населеного пункту, що входить в найсуворішу охоронну зону – територію пам’ятки археології національного значення “Городище літописного міста Тустань”.

Слід наголосити, що відповідно до ст. 35 Закону України «Про охорону культурної спадщини» будь-які земляні роботи в межах охоронних зон можуть здійснюватися лише на підставі відповідних дозволів центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини і тільки після проведення попередніх археологічних досліджень (розкопок) на всій площі, яку мають охоплювати земляні або будівельні роботи. Більше того у межах території пам’ятки забороняються будівельні, меліоративні, шляхові або земляні роботи, що не пов’язані з дослідженням та експлуатацією пам’яток, а також ті, що порушують підземні частини пам’яток або гідрологічний режим території. Про охоронні зони, їх затвердження та режими Управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації та Державний історико-культурний заповідник “Тустань” неодноразово повідомляли Підгородецьку сільську раду, Сколівські районні раду та держадміністрацію, а також усі служби, що погоджують проектну документацію.

Більше того, з метою надання цієї ділянки у постійне користування Державному історико-культурному заповіднику “Тустань” вже надано розпорядження голови Сколівської райдержадміністрації про розроблення містобудівного обгрунтування.

23 листопада у суді Сколівського району відбудеться засідання у цивільній справі за позовом прокуратури в інтересах держави в особі Державного історико-культурного заповідника “Тустань” з вимогою скасувати державний акт, незаконні рішення по забудові та демонтувати фундамент. Також до суду скерована кримінальна справа проти посадових осіб Підгородецької сільської ради, що сприяли незаконному будівництву і тим завдали шкоди державі.

З метою захисту інтересів держави Заповідник звернувся до правоохоронних органів щодо незаконних дій зі зміни русла потоку з проханням недопустити руйнування пам’ятки археології національного значення.

Слід наголосити, що наскельне місто-фортеця Тустань за кількістю та системністю скельних пазів не має аналогів серед старожитностей всієї Європи, і на цій підставі готуються документи до включення її  у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО саме як культурного здобутку України. Тому її нищення завдає шкоди не лише державі, а й всесвітній культурній спадщині, а також ставить під сумнів можливість внесення до Списку ЮНЕСКО.